Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Arhitektūras vasaras skola "Līgatnes plenērs"

Arhitektūras vasaras skola "Līgatnes plenērs"

RTU Arhitektūras un dizaina institūts aicina uz Vidzemes mazo sirdi, vietu, kur senās papīrfabrikas un dabas ieskautībā, prom no sterilām auditorijām, nodoties jaunradei!

No 10. līdz 14.jūlijam RTU ADI organizētajā arhitektūras vasaras skolā 24 dalībniekiem būs iespēja pavadīt piecas neaizmirstamas dienas vienā no gleznainākajām Latvijas pilsētām – Līgatnē. 

Projekts radies ar mērķi dot studentiem iespēju neierastā vidē risināt reālus pilsētbūvniecības jautājumus, attīstīt prasmes un izstrādāt konceptuālus priekšlikumus, tos realizējot fiziskā formā.

Vasaras skolas vieta izraudzīta Līgatne, jo šī pilsēta pēdējos gados ir kļuvusi par spēcīgu magnētu radošumam sava unikālā industriālā mantojuma, izcilā ainaviskuma, savdabīgo tradīciju un ūdensmalas dēļ. Ikviens dalībnieks plašajā vasaras skolas programmā atradīs sev interesējošas lekcijas un nodarbibas, kā arī varēs ļauties domu lidojumam un Līgatnes bohēmiskajam valdzinājuma.

Piecu dienu laikā tiks attīstīta pilsētas radošo industriju un tūrisma centra paradigma. Aktualizētas un analizētas vietas ar īpaši spēcīgu potenciālu, t.sk. Līgatnes pārceltuve, papīrfabrika, anfabrika, u.c. Tikpat daudzveidīgas kā aplūkotās teritorijas būs arī darbošanās formas – teritoriju analīze un konceptuāli piedāvājumi, diskusijas un praktiskās darbnīcas.

Rezultātā tiks izstrādāti attīstības plāni vairākām teritorijām ar augstu potenciālu un būvēts vides objekts, kas, noslēdzoties plenēram, tiks novietots pilsētas centrā – dīķī. Objekts tehniski mākslinieciskā veidā atspoguļos ūdensmalas nozīmi līgatniešu savstarpējās attiecības ar to.

Vasaras skolas pamatuzdevums ir mācīties, un to palīdzēs īstenot starptautiska mentoru komanda – “Do architects” vadošā arhitekte Gilma Teodora Gylytė (Lietuva), Bergamo Universitātes profesors Alessio Cardaci (Itālija), Metrum Teritorijas plānošanas nozares vadītāja Māra Kalvāne (Latvija), tēlnieks Matiass Jansons (Latvija), RTU mācībspēks Egons Bērziņš (Latvija), Mārtiņš Sarvuts (Latvija) un citi.

Projekts ir atvērts visiem. Lai izprastu, kāds ir labākais veids, kā uzlabot apkārtējo vidi un infrastruktūru, svarīgi ir saprast, kādas ir apkārtējo cilvēku vajadzības un mērķi, tāpēc risinājumi tiks izstrādāti stingrā sazobē ar līgatniešiem un Cēsu novada pašvaldības pārstāvjiem.

Tā ietvaros notiks vairākas publiskas lekcijas un nodarbības, kurās ikviens ir aicināts iesaistītes. Noslēdzoties vasaras skolai, 14.jūlijā, notiks svinīga priekšlikumu prezentēšana, kā arī vides objekta atklāšana. Visi interesenti ir aicināti ierasties un veidot publisku diskusiju daloties ar savu redzējumu. Ikviens ir aicināts sekot līdzi nometnes programmai RTU Arhitektūras un dizaina institūta sociālajos tīklos, kur drīz būs iespējams atrast informāciju par sev interesējošajām lekcijām un nodarbībām.

Vasaras skolu finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Cēsu novada pašvaldība un RTU Studentu parlaments, tā top sadarbībā ar Līgatnes Apvienības pārvaldi, Jauno arhitektu klubu Atelpa, Latvijas Arhitektu savienību.

 

Datums: 2024. gada 20. jūnijs
gtag('config', 'G-YL58XLKND2');