Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Atklāts pilotprojekts “Nosūtījums uz muzeju" – Cēsu novada muzeji veselībai un labbūtībai

Ar atklāšanas pasākumu 19. janvārī tiešsaistes platformā ZOOM norisinājās pilotprojekta ““Nosūtījums uz muzeju”: Cēsu novada muzeji veselībai un labbūtībai” prezentācija.

Muzeji sadarbībā ar medicīnas ekspertiem un konsultantiem ir izveidojuši īpaši izstrādātas programmas, lai palīdzētu cilvēkiem uzlabot mentālo veselību.

Projektā piedalās četri Cēsu novada muzeji un kultūras mantojuma institūcijas – Āraišu ezerpils Arheoloģiskais parks, Cēsu Vēstures un mākslas muzejs, Eduarda Veidenbauma muzejs “Kalāči” un Piebalgas muzeju apvienība “Orisāre”.

Āraišu ezerpils Arheoloģiskajā parkā un Cēsu Vēstures un mākslas muzejā programmas savu darbību sāks 2022. gada 1. februārī.

Eduarda Veidenbauma memoriālais muzejs “Kalāči” un Kārļa Skalbes memoriālais muzejs “Saulrieti” savas programmas apmeklētājiem vērs no 2022. gada 1. maija.

Pilotprojekta mērķis ir radīt sociālo aktivitāšu izrakstīšanas programmu Cēsu novada muzejos. Tas kalpos kā pamats, lai izveidotu pastāvīgu un oficiāli atzītu sadarbību starp kultūras un veselības nozarēm Cēsu novadā.

Nākotnē paredzēts papildināt programmu klāstu un projektā iesaistīt arī citas Cēsu novada kultūras mantojuma institūcijas.

Šī ir pirmā iniciatīva Latvijā, kas apvieno muzejus un mentālās veselības profesionāļus viena novada ietvarā, lai attīstītu mūsdienīgu sadarbību starp kultūras un veselības aprūpes sektoriem.

“Aizvien vairāk tiek novērtēta muzeju loma un nozīme cilvēku ikdienā. Mēs vairs neesam tikai institūcijas, kuras krāj, glabā un izglīto. Mēs, muzeji, esam patvērums, vieta kur atkal atrast sevi un atjaunot savus iekšējos resursus,“ stāsta Cēsu Vēstures un mākslas muzeja vadītāja un viena no projekta iniciatorēm Kristīne Skrīvere.

Pēc valdības pasūtījuma 2018. gadā Lielbritānijas ekonomikas fonds sagatavojis publikāciju, kurā aprakstīti pieci veselības labjūtes faktori. Tā ir būšana kopā, iespēja būt aktīvam, iespēja mācīties, palīdzēt un būt vērīgam. Aprakstītie faktori ļoti labi pielietojami arī muzeja jomā.

Nosūtījums uz muzeju dos iespēju atbrīvoties no ikdienas stresa, darbojoties grupā ārpus ierastās vides. Tas spēs uzlabot garastāvokli, piedāvājot iespēju iesaistīties dažādās aktivitātes. Tā būs iespēja apgūt jaunas zināšanas, ka palīdzēs celt pašapziņu un veicinās apmierinātību ar dzīvi.

Tiekamies Cēsu novada muzejos!

Datums: 2022. gada 25. janvāris
gtag('config', 'G-YL58XLKND2');