Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Līgatnes dabas taku urālpūce Čiepstonis ticis pie sievas

 

Daba pamazām mostas no ziemas miega, un februāris ir mēnesis, kad sirdis straujāk sāk pukstēt lūšiem, jenotsuņiem, pūcēm un citiem Latvijas savvaļas dzīvniekiem. Līgatnes dabas taku urālpūcei Čiepstonim šis laiks ir pavisam īpašs, jo pie viņa no Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza uz dzīvi ir pārcēlusies topošā sieva – urālpūce Hedviga.

 

Urālpūcēm, līdzīgi kā vairākām citām pūču sugām, ir raksturīga mīlestība uz mūžu. Katru pavasari urālpūču tēviņš parasti satiekas ar vienu un to pašu mātīti abiem ierastajā ligzdošanas teritorijā. Šī satikšanās nozīmē, ka ir pienācis laiks kopīgi nodarboties ar visnotaļ patīkamo, taču nebūt ne vienkāršo sugas turpināšanas procesu. Laikam kļūstot siltākam un pavasarīgākam, arī Čiepstonim un Hedvigai drīz būs prātā ligzdošana. Šajā laikā tēviņš parasti aicina mātīti uz ligzdošanas vietu, piegādājot tai barību, veicot riesta lidojumus un ūjinot. Pieņemot tēviņa atnesto barību, mātīte dod  viņam savu “jā” vārdu, līdzīgi, kā cilvēki saderināšanas rituālā. 

Čiepstonis ir nepilnus 6 gadus jauns urālpūču tēviņš, kas bērnībā kā cālis atvests uz Līgatnes dabas takām no Rankas pagasta. Savukārt, Hedvigai ir 10 gadi. Abi topošie mīlnieki vēl ir jauni un sprauni, jo urālpūču dzīves ilgums var sasniegt pat 24 gadus. Čiepstoni un Hedvigu var satikt Līgatnes dabas taku pūču mājā, kur apskatāmi arī ūpji un meža pūces.

Gaujas Nacionālā parka Līgatnes dabas takas izveidotas 1975.gadā mežainām gravām bagātā apvidū, lai iepazīstinātu apmeklētājus ar Latvijā dzīvojošo savvaļas dzīvnieku sugām, dabas daudzveidību un dabas aizsardzības nepieciešamību. Lai to īstenotu, Līgatnes dabas takās regulāri notiek izglītojoši pasākumi par Latvijā sastopamajiem savvaļas dzīvniekiem, dodot iespēju visiem interesentiem sīkāk iepazīt šo dzīvnieku bioloģiju, dzīvesveidu, uzvedību un nozīmi dabā, kā arī iepazīsties ar Līgatnes dabas takās dzīvojošiem konkrētās sugas pārstāvjiem.

 

Jaunumus par norisēm Līgatnes dabas takās, darba laiku un informāciju par šeit apskatāmajiem dzīvniekiem var uzzināt mājaslapā www.ligatnesdabastakas.lv un Facebook profilā:

www.facebook.com/LigatnesDabasTakas/

 

Valters Kinna

Dabas aizsardzības pārvaldes

Līgatnes dabas taku

Dabas izglītības darba speciālists

 

 

 

 

 

Datums: 2022. gada 15. februāris
gtag('config', 'G-YL58XLKND2');