Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Līgatnes mūzikas un mākslas skolas aktualitātes

 

Līgatnes Mūzikas un mākslas skola – tā ir izglītības iestāde, kurā audzēknis veidojas par garīgi attīstītu, atbildīgu un radošu personību, pilnveidojot mākslinieciskās darbības pieredzi un jaunrades spējas. Pastāvīga virzība prioritāro mērķu un uzdevumu īstenošanā un augsti kvalificēts un radošs pedagoģiskais sastāvs, pedagoģiskā kolektīva labbūtība izglītības iestādē. Tāpat tas ir atbalsts, individuāla pieeja un iespēju izvērtēšana ikvienam izglītojamajam. Mācību vide tiek veidota tāda, kas sekmē audzēkņu attīstību par radošu, brīvu un patstāvīgu personību. Personiska komunikācija – vistiešākais veids savstarpējās uzticēšanās veidošanai starp visām iesaistītajām mērķgrupām.

Profesionālās ievirzes mūzikas izglītības programmās pavisam kopā mācās 52 audzēkņi, (Līgatnē 45, Ieriķos 7), vizuāli plastiskajā mākslā 48 audzēkņi (Līgatnē 35, Ieriķos 13) un dejas pamatu izglītības programmu apgūst 6 audzēkņi – Ieriķu izglītības programmas īstenošanas vietā – Lielajā ielā 26. Tāpat 25 audzēkņi apmeklē interešu izglītības programmas “Mūzikas studija” un “Mākslas studija”, kuras tiek īstenotas Augšlīgatnē, Upes ielā 2. Klātienes mācības profesionālās ievirzes izglītībā ir ārkārtīgi svarīgas. Nav noliedzams, ka, mācoties klātienē, audzēkņi savas profesionālās ievirzes prasmes un iemaņas spēj attīstīt krietni veiksmīgāk nekā mācoties attālināti. To var attiecināt gan uz mūzikas, gan mākslas, gan dejas izglītības programmām.

2021./2022.mācību gada aktualitātes

Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros Līgatnes Mūzikas un mākslas skolas Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas audzēkņi strādāja pie lielformāta ekspozīcijas, kura tika ievietota Ieriķu dzelzceļa stacijas lielajos logos. Divos lielformāta darbos iestrādātā tēma ir “nākotnes dzelzceļš vai stacija”. Šajā gadā  Eiropas kultūras mantojuma dienas tika veltītas tieši dzelzceļa tematikai. 17.septembrī norisinājās šī pasākuma svinīgā atklāšana Ieriķu dzelzceļa stacijā. Paldies pedagogiem Daigai Rudzurogai un Ingūnai Briedei par šīs ieceres iedzīvināšanu un īstenošanu sadarbībā ar Tūrisma un Āraišu ezerpils nodaļu. Izsakām pateicību Evai Koljērai par pamudinājumu īstenot šo skaisto projektu.

Projektu konkurss “MANTOJUMS”

Skolotājas Ingūnas Briedes vadībā oktobrī iesūtījām mākslas nodaļas audzēkņu darbus Latvijas mākslas un dizaina skolu audzēkņu radošo projektu konkursā „MANTOJUMS”. Konkursu rīkoja Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC). Konkursa mērķis -  noteikt labākos radošo projektu pieteikumus, kuru autori tiks aicināti piedalīties lietišķās mākslas un dizaina izstādē XXVII Vispārējo Dziesmu un XVII Deju svētku ietvaros. Savukārt konkursa uzdevums bija veicināt audzēkņus apzināt sava, savas ģimenes vai novada tautas lietišķās mākslas priekšmetu – tautas tērpu vai to detaļu, darba rīku, vides un interjera objektu, amatniecības darinājumu vai rotājumu un tā plašāku kultūrvēsturisku nozīmi.

Bija jāizstrādā mākslas vai dizaina projekts, interpretējot izpētīto tautas lietišķās mākslas priekšmetu. Konkursā iesūtījām Vizuāli plastiskās mākslas audzēkņa Jāņa Stepes darbu ”Piena krūze”. Jāņa darba idejas apraksts - izveidot mūsdienīgu keramikas trauku piena dzeršanai. Strādājot ar dažādām skicēm, Jānis nonāca pie secinājuma, ka piena krūzei rokturis nav funkcionāli nepieciešams, jo ērti turēt rokā krūzi var izmantojot sašaurinājumu vidusdaļā. Krūze paredzēta melnā krāsā, lai kontrastējoši izceļas piena baltā krāsa.

Savukārt Lindas Beātes Pimberes darba “Zalkša zīmes trauki”  ideja bija veidot keramikas trauku, kurā ietverta Zalkša zīme. Tās noslēpumainā, divējādā daba… tāpēc tika meklēti dizaina risinājumi zalkša zīmes izmantošanai trauka formā. Trauki paredzēti kontrastējošās krāsās - sarkanā ar melnu. Trauka iekšpuses dalījumam, augstumiem iespējamas dažādas variācijas.

Karlīnes Rozītes darba “Šķīvji ar līkloču vēstījumu” ataino dažādu līkloču pielietošanas veidus etnogrāfijā. Audzēknes darbā iedzīvināta vēlme radīt savas variācijas tam, kāds varētu būt mūsdienu līklocis.  Visi iesūtītie darbi saņēmuši “Pateicības rakstu” no Latvijas Nacionālā kultūras centra par dalību Latvijas mākslas un dizaina skolu audzēkņu radošo projektu konkursā “Mantojums”.

Dalība starptautiskā konkursā “Astanas Grand Prix”

Akordeona spēles skolotāja Vineta Golubkova bija sagatavojusi akordeona spēles audzēkni Rūdolfu Melni dalībai starptautiskā konkursā “Astanas Grand Prix”. Konkurss norisinājās attālināti, iesūtot uzfilmēto video. Oktobra nogalē tika iefilmēts un konkursam iesūtīts  J.S. Baha skaņdarbs “Prelūdija D-Dur”. Rūdolfs konkursā saņēma II pakāpes laureāta diplomu. Apsveicam audzēkni un skolotāju Vinetu Golubkovu!

Savukārt 9.decembrī konkursam Astanā attālināti iesūtīti Līgatnes Mūzikas un mākslas skolas 2.klases talantīgās čellistes Annas Stumbures (skolotājs Klāvs Jankevics) un 3.klases klavierspēles audzēkņa Gustava Priekuļa (skolotāja Līga Ruciņa) iespēlētie skaņdarbi. Attiecīgi R.Šūmaņa skaņdarbs “Jautrais zemnieks” un V.A.Mocarta “Menuets-in G dur”. Anna Stumbure saņēma I pakāpes laureāta diplomu, bet Gustavs Priekulis II pakāpes laureāta diplomu. Pateicība pedagogiem Klāvam Jankevicam un Līgai Ruciņai.

Mūsu darbi 50.Starptautiskajā bērnu mākslas izstādē-konkursā "Lidice 2021"

Šajā gadā konkursa tēma ir “Muzejs”. Veidojot savus mākslas darbus, bērni un jaunieši iespaidojās un iedvesmojās no dažādām kolekcijām un muzeju krājumiem - derīgie izrakteņi, dinozauru skeleti, tehnikas izgudrojumi, kā arī tautu nemateriālā kultūras mantojuma liecības. 

Konkurss norisinās divās kārtās- Latvijas kārta (janvāris-februāris) un Čehijas kārta (marts). 1.kārtai Līgatnes Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi sagatavoja un iesniedza sešus darbus jauktā un keramikas   tehnikā - 2.klases audzēnes Amarantes Veinbergas darbs “Dabas stihiju muzejs”, 6.klases audzēknes Annas Leilandes darbs “Mistēriju muzejs”, 5.klases audzēknes Lauras Ramānes darbs “Ūdens dzīļu muzejs”, 4.klases audzēknes Lindas Beātes Pimberes darbs “Manas mīļākās mākslinieces Ievas Iltneres darbu muzejs”. Konkursā piedalījās arī mūsu absolventes Kristiānas Vasiļjevas darbs “Zilā dejotāja” un absolventa Emīla Rūda Zelča darbs “Dinozauru izstāde”.

Kopumā Latvijas kārtā vērtēšanai tika iesniegti gandrīz 776 darbi no visas Latvijas. Pēc Valsts izglītības satura centra žūrijas komisijas lēmuma dalībai konkursā Čehijā tika izvirzīti 189 labākie darbi. Esam lepni un gandarīti, ka arī Līgatnes Mūzikas un mākslas skolas Vizuāli plastiskās mākslas audzēknes Annas Leilandes “Mistēriju muzejs” un Emīla Rūda Zelča “Dinozauru izstāde” ir Latvijas laureātu vidū un aizceļoja uz Čehiju. Izsakām pateicību audzēkņiem un skolotājai Ingūnai Briedei, Daigai Rudzurogai un Dacei Zilverei. Vēlam panākumus II , Čehijas-Lidices, kārtā.

Dalība konkursā “VIDZEMES CĪRULĪŠI”

2.kora klases audzēkne Anete Gulbe 2022.februārī piedalījās attālinātajā solo dziedāšanas konkursā “VIDZEMES CĪRULĪŠI” (Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola sadarbībā ar Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas atbalsta biedrību). Konkursa mērķis ir veicināt audzēkņu interesi par solo dziedāšanu, paplašināt repertuāru ar latviešu komponistu skaņdarbiem un tautas dziesmām, apzināt labākos jaunos dziedātājus. Anete konkursā piedalījās ar latviešu tautas dziesmu “Trīs sidraba upes tek” un Imanta Kalniņa skaņdarbu “Jautrais dancis”. Anete 9 dalībnieku konkurencē saņēma 24 punktus un ieguva I vietu. Apsveicam ar panākumu gan Aneti, gan viņas skolotāju Aivaru Krancmani.

Konkurss “Divertisments” Astanā

Martā konkursam “Divertisments” Astanā attālināti iesūtīts Līgatnes Mūzikas un mākslas skolas talantīgā 3.klases klavierspēles audzēkņa Gustava Priekuļa (skolotāja Līga Ruciņa) iespēlētais A.Kazellas skaņdarbs “Polka-galops”. Apsveicam! Gustavs nupat saņēmis II pakāpes laureāta diplomu. Paldies skolotājai Līgai Ruciņai.

Vidzemes reģiona mūzikas skolu stīgu instrumentu spēles audzēkņu konkurss

9.martā esam iesūtījuši 9.klases vijolnieces Paulas Hamčanovskas iespēlētos skaņdarbus (J.Mediņš “Romance” un E.Mlinarskis “Mazurka”)  Vidzemes reģiona mūzikas skolu stīgu instrumentu spēles audzēkņu konkursam, kas norisinās Jāņa Norviļa Madonas Mūzikas skolā. Novēlam panākumus gan audzēknei, gan skolotājai Ingrīdai Zumbergai.

Iegūti jauni mūzikas instrumenti

Esam piedzīvojuši arī kādu ārkārtīgi patīkamu pārsteigumu. Cēsu novada pašvaldībā 2021.gada nogalē tika saņemts   biedrības “Latvijas Saule” iesniegums , kurā teikts, ka tā vēlas “ziedot Līgatnes Mūzikas un mākslas skolai finanšu līdzekļus  EUR 1408,00”. Nokārtojot visas formalitātes, Līgatnes Mūzikas un mākslas skola rezultātā ieguva jaunus mūzikas instrumentus - 2 ksilofonus "Thomann THTX 3.0 Xy-lophone”, 2 ksilofona statīvus “X statīvs Gewa 900.544”, flautu YFL-212, bungu trenažieri “Meinl MPP-12 12" Practice Pad, mazās bungas statīvu “Pearl S-830 Snare Drum Stand”. Esam pateicīgi biedrībai “Latvijas Saule” par šo dāsno dāvanu mūsu skolai!

Esam iegādājušies Marimbu “Adams MSPA 43 Solist” un Ksilofonu “Adams XSLD35 Xylo”- sitaminstrumenti, kuri nepieciešami, lai mēs varētu veiksmīgi turpināt aprīkot licencēto sitaminstrumentu spēles izglītības programmu ar nepieciešamo materiāltehnisko resursu bāzi. Tāpat arī iegādāta vēl viena jauna flauta “YFL-212” – flautas spēles programmā vērojams audzēkņu skaita pieaugums, tāpēc nepieciešami jauni instrumenti. Pārnēsājamā aktīvā skandas sistēma “QX15PA-PLUS” iegādāta, lai pedagogi to varētu izmantot pēc nepieciešamības savās nodarbībās.

Ieriķu izglītības programmu īstenošanas vietā (Lielajā ielā 26) mācību klases aprīkotas ar datortehniku. Esam nodrošinājuši datorus ar video kamerām un skandām, lai veiksmīgāk būtu iespējams izmantot mācību palīglīdzekļus un  nepieciešamības gadījumā nodrošināt attālināto mācību procesu.

Līgatnes Mūzikas un mākslas skolai martā izveidota jauna mājas lapa “LigatnesMMS.LV”. Turpināsim to pilnveidot un saturiski bagātināt!

Audzēkņu pavasara brīvlaika laikā Līgatnes Mūzikas un mākslas skolā Mākslas ielā 2, Augšlīgatnē,  uzstādīta jauna ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes sistēma. Šis bija viens no prioritārajiem darbiem šajā ēkā 2022.gadā.

 

Jauni mērķi

Sadarbībā ar Cēsu pašvaldības Izglītības pārvaldi ir izvirzīti izglītības iestādes dibinātāja mērķi un uzdevumi 2021./2022. mācību gadam. Visā Cēsu novadā 2021./2022. mācību gadā viena no izglītības attīstības prioritātēm ir nodrošināt pāreju uz izglītības iestādi kā mācīšanās organizāciju, kurā atbalsta katra audzēkņa mācīšanos  un īsteno “ mācīšanās iedziļinoties”” pieeju, kura pastāvīgi mainās un pielāgojas jauniem apstākļiem. Kurā audzēkņi, skolotāji, skolas vadība un citi darbinieki individuāli un kopīgi mācās, lai sasniegtu savus un kopējos mērķus. Līgatnes Mūzikas un mākslas skolas prioritārie uzdevumi 2021./2022.mācību gadam:

1.Iniciēt izglītojamo un pedagogu dalību pasākumos kopienā un ārpus kopienas.

2.Kvalitātes novērtēšanas sistēma iestādē atgriezeniskās saites sniegšanai saņemšanai par darba kvalitāti-pedagoga darba kvalitāte.

3. Veikt vadītāja profesionālo pilnveidi vadības, līderības un efektīvas komunikācijas stratēģiju apgūšanā, piedaloties tālākizglītības kursos vai lasot profesionālo literatūru, jauniegūtās zināšanas un prasmes izmantojot ikdienas darbā.

 

Mūzikas un mākslas pasaule - tā ir pasaule, kura liek dziedāt un plaukt mūsu dvēselēm ne tikai svētku laikā, bet arī sarežģītā laikā. Lai veselība kā sabiedrotais un optimisms pāri visām ķibelēm. Lai katrs mēs spējam atrast  sapratnes un labestības pavedienu savās sirsniņās, spējot  to paritināt cits citam, tādējādi gaiši sasildot mūsu sirdis!

 


Līgatnes Mūzikas un mākslas skolas

direktors Kaspars Gulbis

 

Datums: 2022. gada 1. aprīlis
gtag('config', 'G-YL58XLKND2');