Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Paplašinot mērogu

Jānis Rozenbergs

Cēsu novada domes priekšsēdētājs

Pašvaldību darbā šis gads ir dalāms divos atšķirīgos nogriežņos. Gada pirmajā puse, līdz pašvaldību vēlēšanām jūnijā, svarīgākais bija rūpīgi sagatavoties administratīvajai reformai. Bet vasarā, kad darbu sāka jaunais deputātu sasaukums, varējām jau ķerties pie apvienotā novada pārvaldes struktūru veidošanas. Jāsecina, ka mājasdarbs bija paveikts labi, jo pārejas posms novadā noritēja līgani, bez satricinājumiem un sarežģījumiem. Nebija pārrāvumu pašvaldības pakalpojumu pieejamībā, maksājumos, iestāžu darbā. Pārmaiņas neizbēgami ietver neziņu, dažkārt arī apjukumu, tāpēc gribu pateikties visiem pašvaldību darbiniekiem, kuri spēja mobilizēties un nodrošināt to, ka reformas norise neradīja neērtības iedzīvotājiem.

Tas ir svarīgi, jo reforma pati par sevi nemaina sociāli ekonomisko situāciju novadā, tam vajadzīgs neatlaidīgs ikdienas darbs un attīstības projekti. Būtisks akcents šogad bija infrastruktūras izbūve uzņēmējdarbības attīstībai. Cēsīs un Amatas pārvaldes Ieriķos izveidoti industriālie parki, un uzņēmēju lielā interese un aktivitāte, piesakoties uz apbūves gabaliem šajās teritorijās, apliecina, ka šie projekti ievērojami stimulē ekonomisko aktivitāti novadā.

Nozīmīgs izglītības un biznesa attīstības projekts ir Kosmosa izziņas centrs. Pavasarī sākās ēkas būvdarbi, gada nogalē jau noslēdzas konstrukciju montāža, un varam pamatoti cerēt, ka nākamā gada nogalē centrs vērs durvis apmeklētājiem, piesaistot interesentus ne tikai no Latvijas.

Noteikti jāakcentē apjomīgā Cēsu klīnikas modernizācijas projekta vēl viena nozīmīga posma noslēgums šajā gada nogalē. To ka slimnīcas ēka pēdējos gados kļuvusi pievilcīga, mūsdienīga, apmeklētājiem ērta un droša vieta, domāju, pamanījuši daudzi cēsnieki. Taču līdz ar ārējām izmaiņas notikušas ļoti būtiskas kvalitatīvas izmaiņas. Kolektīvam pievienojušies jauni un arī pieredzējuši speciālisti, ievērojami paplašināts veselības aprūpes pakalpojumu klāsts, uzstādītas modernas iekārtas. Turpināsim strādāt, lai piesaistītu finansējumu un pilnībā pabeigtu iekštelpu atjaunošanu, un tad jau Cēsu klīnika būs jauna līmeņa veselības aprūpes iestāde, kuru apmeklēt izvēlēsies pacienti, iespējams, ne tikai no Vidzemes.

Tradicionāli daudz paveikts, modernizējot novada izglītības iestādes. Darbi pabeigti vai sākti Vecpiebalgā, Nītaurē, Priekuļos un Stalbē, kur pie skolām rekonstruēti stadioni. Cēsīs nodota Pilsētas vidusskolas piebūve, Cēsu Valsts ģimnāzijā atjaunota sporta zona un izstrādāts  vēsturiskās ēkas rekonstrukcijas plāns, lai skolēnu un pedagogu darba telpas kļūtu ērtākas, gaišākas, mūsdienīgākas. Daudz šogad paveikts arī Cēsu 2. pamatskolā kā arī 1. un 3. bērnudārzā.

Gada pēdējā domes sēdē apstiprināti projektu pieteikumi energoefektivitātes uzlabošanai sešās novada pirmskolas un vispārējās izglītības ēkās. Vēl jāpiebilst, ka apstiprināta jauno pedagogu līdzfinansējuma programma, kas nozīmē, ka pašvaldība maksās papildus stipendiju topošajiem pedagogiem, kuri būs gatavi pēc studijām atgriezties un strādāt Cēsu novadā. Prieks vērot sadarbību un sapratni, kas veidojas starp novada izglītības iestādēm. Tas nozīmē, ka arī turpmāk augsta izglītības kvalitāte, tās pieejamība, būs magnēts, kas piesaista jaunas ģimenes Cēsu novadam. Šogad sekmīgi īstenoti gan daudzdzīvokļu, gan vienģimeņu mājokļu būvniecības projekti. Domāju, attīstītāji ir pārliecinājušies, ka mājokļi ir pieprasīti un izdevīgi, un turpinās darbu, lai ģimenēm būtu skaistas un mūsdienīgas dzīvesvietas.

Pamats sekmīgai novada attīstībai ir sakārtota ceļu infrastruktūra. Jau izstrādājot nākamā gada budžetu, noteiktu finansējuma daļu paredzēsim ceļu atjaunošanai. Turpmāk būs jāizstrādā detalizēts ielu, ceļu, ietvju, veloceliņu būvniecības plāns ar konkrētu finansējumu ilgākam laika posmam. Esmu pārliecināts, ka iedzīvotāji ar saviem priekšlikumiem aktīvi iesaistīsies šī plāna izstrādē.

Kas mainīsies nākamajā gadā? Vērtēsim, kā nodrošināt pašvaldības pakalpojumus iedzīvotājiem, efektīvāk izmantojot esošos resursus. Piemēram, visos pagastos mums ir labas bibliotēkas, kurās strādā zinošas darbinieces, kuras bez grūtībām spētu apgūt papildus prasmes pieņemt arī iedzīvotāju iesniegumus vai maksājumus. Tas ļautu ietaupīt resursus un novirzīt tos citām aktualitātēm pagastos.

Jau nākamajā gadā iedzīvotāji pamanīs, ka palielinās sociālo pakalpojumu klāsts. Apvienojot un summējot iepriekšējo novadu sociālo dienestu pieredzi un piedāvājumu, iegūsim kvalitatīvu un daudzveidīgu pakalpojumu grozu. Pozitīvas izmaiņas būs attiecībā uz drošību. Apvienotās novada Pašvaldības policijas vadība jau veido aptverošu operatīvās reaģēšanas sistēmu, lai gādātu par sabiedrisko kārtību, saistošo noteikumu ievērošanu visā novada teritorijā. No lielākiem projektiem jāmin tā sauktā Neredzīgo kvartāla revitalizācijas sākšana Cēsīs. Līgatnes papīrfabriku iegādājušies nopietni investori ar redzējumu un resursiem vēsturiskās vietas attīstībai. Beidzot jāatrisina Lielstraupes pils piederības jautājums, lai vispirms jau veiktu nepieciešamos celtnes glābšanas darbus.

Man kā vadītājam šis bijis jauna mēroga apgūšanas gads. Iepriekš detaļās zināju par plānotajiem darbiem Cēsu un Vaives izglītības iestādēs, infrastruktūras objektos, lokālām sabiedriskām aktualitātēm. Taču iedzīvotāji, sazvanot vai satiekot pašvaldības vadītāju, pilnīgi pamatoti grib saņemt skaidru atbildi par to, kas viņiem rūp arī Līgatnē, Jaunpiebalgā vai Stalbē. Tāpēc, ja epidemioloģiskā situācija būs stabila, vienu darba dienu nedēļā veltīšu tam, lai tiktos, iepazītos un runātos ar novada pagastu, ciematu iedzīvotājiem, pašvaldības iestāžu darbiniekiem.

Gada nogalē notika Cēsu Uzņēmēju forums un Novada mākslas balvas pasniegšanas ceremonija. Iepriecināja, ka uzņēmēji un mākslinieki ātri reaģēja uz pārmaiņām, paplašināja šo sarīkojumu robežas, iesaistot arī kolēģus no visa apvienotā novada. Uzskatāms piemērs, kā apvienošanās mūs bagātina, vienlaikus izceļot un saglabājot atšķirīgo!

Tāpēc Ziemassvētkos un jaunajā gadā gribu mums visiem vēlēt saticību un spēju skatīties plašāk! Lai veidojas un nostiprinās Cēsu novada piederības un identitātes sajūta un lepnums, ka mans pagasts, pilsēta, ciemats ir svarīga šī lieliskā novada sastāvdaļa!

Datums: 2021. gada 24. decembris
gtag('config', 'G-YL58XLKND2');